Η Bραχεία Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία, όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομα της αποτελεί μία βραχυπρόθεσμη ψυχαναλυτική παρέμβαση ορισμένης διάρκειας. Βασίζεται στους ίδιους θεωρητικούς άξονες που βασίζεται τόσο η παραδοσιακή ψυχανάλυση, όσο και η μακροπρόθεσμη ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία.

Αυτό που διαφοροποιεί την βραχυπρόθεσμη ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία είναι η διάρκεια της, η οποία δεν υπερβαίνει τις 24 συνεδρίες (η διάρκεια της είναι συνήθως μεταξύ 8 και 24 συνεδριών).

Η βραχυπρόθεσμη ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στο αίτημα του θεραπευόμενου (τον λόγο δηλαδή που τον έφερε στο γραφείο του ψυχοθεραπευτή) και στοχεύει στην άμεση ανάκτηση της λειτουργικότητάς του.

Η βραχυπρόθεσμη ψυχοδυναμική παρέμβαση είναι αποτελεσματική και μπορεί να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να διαχειριστεί αρκετά από τα προβλήματά του. Λόγω του βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα της, ωστόσο, πολλές περιοχές που χρήζουν εξερεύνησης μένουν εκτός της θεραπείας και έτσι δεν είναι προσβάσιμες από την θεραπευτική δυάδα.