Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο γνωστοποιείται στον θεραπευόμενο στην αρχή της θεραπείας. Ο σκοπός του πλαισίου είναι να παρέχει έναν ασφαλή χώρο, ή διαφορετικά ένα “ασφαλές περιβάλλον”, που αφενός προστατεύει τον θεραπευόμενο και αφετέρου τον βοηθάει να νιώσει αρκετά ασφαλής ώστε να φέρει κομμάτια του ψυχισμού του τα οποία τον δυσκολεύουν ή τον φοβίζουν.

Το πλαίσιο της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας καθορίζεται, μεταξύ άλλων παραγόντων, από τις ανάγκες του θεραπευόμενου και μπορεί να παρουσιάζει μικρές διαφοροποιήσεις. Το πλαίσιο της θεραπείας έχει κυρίως να κάνει με την διάρκεια της συνεδρίας, την συχνότητα των συνεδριών και την αμοιβή του θεραπευτή.

Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ

Η διάρκεια της συνεδρίας είναι πάντοτε 50 λεπτά. Ο θεραπευόμενος γνωρίζει εκ των προτέρων την ώρα έναρξης και λήξης της συνεδρίας η οποία είναι πάντοτε η ίδια και την οποία αποφασίζουν μαζί με τον θεραπευτή στην πρώτη συνάντηση.

Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει τουλάχιστον μία συνεδρία την εβδομάδα η οποία γίνεται πάντα σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Εάν η ψυχαναλυτική εργασία είναι δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, όλες οι συνεδρίες λαμβάνουν χώρα επίσης την ίδια μέρα και ώρα. Η συχνότητα της θεραπείας καθορίζεται από τις ανάγκες και το αίτημα του θεραπευόμενου και μπορεί να αλλάξει μέσα στην διάρκεια της θεραπείας (είτε να αυξηθεί, είτε να μειωθεί). Μία περισσότερο εντατική ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία (δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα) βοηθάει τον θεραπευόμενο να εξερευνήσει σε βάθος τα συναισθήματα του χωρίς να απομακρύνεται από όσα ειπώθηκαν στην προηγούμενη συνεδρία.

Η ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ

Η αμοιβή του θεραπευτή συζητιέται και συμφωνείται στην πρώτη συνεδρία, όπου συναποφασίζονται ο τρόπος και ο χρόνος πληρωμής.