Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι ανακάλυψης και  επαναδημιουργίας του εαυτού. Με απλά λόγια, ο σκοπός της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας είναι το να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του, μέσα από ένα μακρύ ψυχοθεραπευτικό ταξίδι.  Για τον κάθε άνθρωπο, το ταξίδι αυτό είναι εντελώς μοναδικό, διαφορετικό και προσωπικό.

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι δύσκολο, όπου ο ταξιδιώτης καλείται να περάσει μέσα από δύσβατα μονοπάτια, μονοπάτια πρωτόγνωρα που δεν έχει ξαναβαδίσει. Μονοπάτια γεμάτα κακοτοπιές, πόνο και θλίψη. Μονοπάτια, ωστόσο, που οδηγούν στην προσωπική του Ιθάκη, που δεν είναι άλλη από την συναισθηματική του πραγματικότητα. Πράγματι, για κάποιους ανθρώπους η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η δυσκολία αποδοχής των συναισθημάτων τους και του αληθινού τους εαυτού. Για να μπορέσει όμως ένας άνθρωπος να αντικρίσει την συναισθηματική του πραγματικότητα, θα πρέπει να υποβληθεί σε αυτό το μακρύ ψυχαναλυτικό ταξίδι.

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία δεν αλλάζει το ποιος είσαι. Σε βοηθά να αντέχεις τον εαυτό σου και την συναισθηματική σου πραγματικότητα. Σε βοηθάει να γνωρίσεις το ασυνείδητό σου έτσι ώστε να  ζήσεις πιο δημιουργικά, πιο αυθεντικά και πιο ελεύθερα. Βαθαίνει την επαφή σου με τον κόσμο και σε βοηθά να κάνεις πιο ουσιαστικές σχέσεις, έτσι ώστε να διεκδικήσεις το μερίδιο της ευτυχίας που σου αναλογεί.