Η απομακρυσμένη ψυχοθεραπεία (online psychotherapy) χρησιμοποιείται εκτεταμένα την τελευταία δεκαετία από ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές. Η πραγματικότητα του κορωνοϊού μας έκανε όλους να αναστοχαστούμε γύρω από την αποτελεσματικότητα της απομακρυσμένης θεραπείας, η οποία αποτέλεσε αναγκαία συνθήκη εργασίας κατά την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας. Όπως κάθε ψυχοθεραπευτική παρέμαση, ωστόσο, έχει τόσο πλεονεκτήματα, όσο και μειονεκτήματα.

Αναφορικά με τα πλεονεκτήματα, η απομακρυσμένη ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική σε ένα ευρύ φάσμα συναισθηματικών δυσκολιών στα οποία απευθύνεται και η διά ζώσης ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία. Τα προβλήματα αυτά εκτείνονται από δυσκολίες στις σχέσεις, μέχρι αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα έχει να κάνει με το εύρος εφαρμογής της απομακρυσμένης ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας. Από την απομακρυσμένη ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία μπορούν να ωφεληθούν άνθρωποι είναι εξαιρετικά πολυάσχολοι και δεν έχουν χρόνο για μετακινήσεις, είτε όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιον κατάλληλα εκπαιδευμένο ψυχολόγο / ψυχαναλυτικό ψυχοθεραπευτή (επί παραδείγματι, οι Έλληνες του εξωτερικού ή όσοι ζουν σε πόλεις εντός Ελλάδος που δεν υπάρχουν θεραπευτές).


Παρά τα πλεονεκτήματά της, η απομακρυσμένη ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία παρουσιάζει ένα αρκετά διαφορετικό πλαίσιο από την διά ζώσης ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία. Στην δια ζώσης θεραπεία ο θεραπευόμενος υπάρχει στον χώρο μέσα από την ολότητα της ύπαρξης του, συμπεριλαμβανομένων του σώματος και όλων του των αισθήσεων. Αυτό καθίσταται αδύνατο στην απομακρυσμένη θεραπεία. Επιπρόσθετα, η απομακρυσμένη θεραπεία συνήθως δεν ενδείκνυται για ανθρώπουςπου αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στις σχέσεις τους, κυρίως για όσους παρουσιάζουν δυσκολίες στην εγγύτητα. Ενδέχεται επίσης να μην είναι τόσο βοηθητική σε ανθρώπους με βαριά κατάθλιψη, αυτοτραυματική συμπεριφορά, αυτοκτονικούς ιδεασμούς και ψυχώσεις.