TΙ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Η Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία είναι η τέχνη της κατανόησης του εαυτού. Ο βασικός άξονας της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας είναι ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά ρυθμίζεται από ασυνείδητα κίνητρα και συγκρούσεις. Οι ασυνείδητες αυτές διεργασίες καθορίζουν την ζωή και τις επιλογές ενός ατόμου, οι οποίες δεν είναι πάντα τόσο ελεύθερες όσο θέλει να πιστεύει. Γενικότερα, αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε τόσο καλά τον εαυτό μας όσο νομίζουμε.

Συνεπώς, η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που επιθυμούν να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν καλύτερα τι γίνεται μέσα τους. Ένας άνθρωπος που κατανοεί το ασυνείδητό του μπορεί και κάνει περισσότερο ελεύθερες επιλογές και αποκτά μεγαλύτερο έλεγχο στην ζωή του. Το ασυνείδητο, όπως φανερώνει και η ίδια η λέξη (α-συνείδητο), δεν είναι άμεσα διαθέσιμο στην κατανόηση ενός ανθρώπου, αλλά εκδηλώνεται μέσα από τα όνειρα που βλέπει κανείς, τα συμπτώματα (όπως επί παραδείγματι μία κρίση πανικού) και τα διάφορα επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς. Τα επαναλαμβανόμενα ασυνείδητα αυτά μοτίβα, είναι πολλές φορές καταστροφικά τόσο για αυτόν που υποφέρει, όσο για τους γύρω του. Έτσι, το άτομο αισθάνεται εγκλωβισμένο σε μία δυσβάσταχτη πραγματικότητα την οποία αισθάνεται ανήμπορο να αλλάξει.

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία παρέχει έναν ασφαλή χώρο όπου μπορούν να εξερευνηθούν όλες αυτές οι επαναλαμβανόμενες δυσκολίες και τα ανυπόφορα συναισθήματα παρουσία του θεραπευτή, ο οποίος αργά αργά και προσεκτικά βοηθάει τον θεραπευόμενο να έρθει σε επαφή με δυσβάσταχτα συναισθήματα τα οποία επεξεργάζονται μαζί και έτσι ο θεραπευόμενος αποκτά  μία καλύτερη κατανόηση του εαυτού του.


ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία βασίζεται στην αυθεντική σχέση που δημιουργεί ο θεραπευτής με τον θεραπευόμενο. Κατά την διάρκεια της συνάντησης των δύο, ο θεραπευτής ενθαρρύνει τον θεραπευόμενο να υπάρξει όσο το δυνατόν περισσότερο ελεύθερα και ειλικρινά γίνεται μέσα στον θεραπευτικό χώρο, μεταφέροντας στον θεραπευτή οτιδήποτε του έρχεται στον νου, αβίαστα και χωρίς λογοκρισία. Ο θεραπευτής δημιουργεί τον χώρο ούτως ώστε να μπορεί να υπάρξει ο θεραπευόμενος ελεύθερα, με όλες του τις σκέψεις, τις φαντασιώσεις και τα συναισθήματα.

Η αυθεντική και ειλικρινής σχέση που δημιουργεί ο θεραπευτής με τον θεραπευόμενο αποτελεί ένα ασφαλές περιβάλλον το οποίο ευνοεί την εξερεύνηση ακόμη και των πιο τρομακτικών δυσκολιών, σκέψεων και συναισθημάτων. Πολλές από τις δυσκολίες και τα συναισθήματα αυτά έχουν τις ρίζες τους στις πρώτες – πρώτες  σχέσεις που είχε ο θεραπευόμενος με σημαντικούς ανθρώπους τις ζωής του. Οι σχέσεις αυτές “αποθηκεύονται” μέσα μας και αποτελούν καλούπια πάνω στα οποία βασίζονται όλες οι μετέπειτα σχέσεις της ενήλικες ζωής.

Οι δυσκολίες και τα συναισθήματα αυτά αναπόφευκτα επανέρχονται με μία μορφή επανάληψης μέσα στην σχέση με τον θεραπευτή. Ο θεραπευόμενος τείνει δηλαδή να μεταφέρει καταστάσεις, συναισθήματα και συμπεριφορές οι οποίες ήταν προβληματικές και οι οποίες γεννήθηκαν στην πρώιμη παιδική ηλικία με σημαντικούς ανθρώπους της ζωής του.

Η στενή σχέση που αναπτύσσει ο θεραπευόμενος με τον θεραπευτή στο εδώ και τώρα τον βοηθάει να εξερευνήσει, αλλά κυρίως να επεξεργαστεί τις συγκρούσεις, δυσκολίες και συναισθήματα αυτά με ασφάλεια και ελευθερία. Ο θεραπευτής τον βοηθά να διαχειριστεί τα συναισθήματα αυτά μέσα στον θεραπευτικό χώρο και έτσι βαθμιαία μπορεί να χειριστεί καλύτερα και στην ζωή του έξω από την θεραπεία.