Ένας άνθρωπος χάνει την ζωή του κάθε μία ώρα από κάποια διατροφική διαταραχή. Η νευρική ανορεξία έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από οποιαδήποτε άλλη διαταραχή ή ψυχική ασθένεια, καθώς οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με ανορεξία παρουσιάζουν 56 φορές περισσότερο αυξημένο κίνδυνο να διαπράξουν αυτοκτονία, συγκριτικά με όσους δεν παρουσιάζουν κάποια διατροφική διαταραχή, ενώ μονάχα 1 στους 10 ανθρώπους με ανορεξία θα αναζητήσει θεραπεία.
Στο επεισόδιο αυτό συζητάμε με την Ελένη Γουρζή*, Ψυχολόγο (ΜΑ) για τις διατροφικές διαταραχές και συγκεκριμένα για την νευρική ανορεξία.
Το επεισόδιο ξεκινά με μία σύντομη συζήτηση γύρω από την έκταση και επικράτηση του φαινομένου στις Δυτικές κοινωνίες, η οποία ακολουθείται από την παρουσίαση του ορισμού των διατροφικών διαταραχών γενικότερα και της νευρικής ανορεξία ειδικότερα. Εν συνεχεία, παρουσιάζεται ψυχολογικό προφίλ και τα κλινικά χαρακτηριστικά του ατόμου που βιώνει νευρική ανορεξία. Στο δεύτερο και μεγαλύτερο κομμάτι του επεισοδίου συλλογιζόμαστε γύρω από την αιτιοπαθογένεια του φαινομένου την οποία επιχειρούμε να πλαισιώσουμε κλινικά μέσα από την περίπτωση μία νεαρής γυναίκας που είχε έρθει αντιμέτωπη με την νευρική ανορεξία.
Η κλινική εργασία και τα ερευνητικά δεδομένα φαίνεται ότι μας δείχνουν ότι στην καρδιά κάθε διατροφικής διαταραχής βρίσκεται μία κραυγή από την άβυσσο της ψυχής ενός ανθρώπου η οποία θέλει να εισακουστεί. Είναι βοηθητικό να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι στον παρανομαστή της κραυγής αυτής βρίσκεται η ανάγκη να κατανοήσει ένας άνθρωπος ποιος πραγματικά είναι.